Ekonomi

Brent ham petrolü OPEC+ eylemleri ve talep endişeleri arasında sabit kaldı

Küresel petrol piyasalarında Brent ham petrolü, 2022 yılının ikinci yarısından bu yana sürekli olarak varil başına 75 ila 90 dolar arasında dar bir fiyat bandında işlem görmüştür. Bu istikrar büyük ölçüde OPEC+ tarafından uygulanan ve fiyatları destekleyen üretim kesintilerine bağlanmaktadır.

Ayrıca, önemli miktarda yedek kapasitenin varlığı, talebe ilişkin belirsizlikler ve devam eden yaptırım politikaları ile birlikte piyasada önemli bir yukarı yönlü hareketi engellemiştir.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve müttefikleri olan OPEC+, istikrarlı fiyatlar sağlamak için petrol üretim seviyelerini yönetmektedir. Pandemiyle ilgili kesintileri tersine çevirmek için 2021’in başlarında başlayan kademeli üretim artışları döneminin ardından, OPEC+ Ekim 2022’de üretimde yeni azaltmalar getirdi ve o zamandan beri üretimi azaltmaya devam etti.

Analistler bu üretim kararlarının piyasa üzerindeki etkisine dikkat çekti. Daha düşük enflasyon beklentisi ve petrol 80 doların altına düştüğünde faiz oranlarının düşürüleceği beklentisi petrol fiyatlarına temel bir destek sağlamıştır.

Buna ek olarak, UBS’e göre OPEC+ içindeki mevcut yedek üretim kapasitesi önemli boyutta ve bu da fiyat artış potansiyelini sınırlıyor. Uluslararası Enerji Ajansı, Suudi Arabistan’ın günlük 3,3 milyon varil, Birleşik Arap Emirlikleri’nin 1 milyon varil ve Irak’ın 600.000 varil olmak üzere bu yedek kapasiteyi günlük 5,8 milyon varil gibi son derece yüksek bir rakam olarak tahmin ediyor.

Orta Doğu’daki jeopolitik gerilimlerin arz kesintisi endişeleriyle petrol fiyatlarını artırmasına rağmen bu yıl fiyatlar üzerindeki etkisi sınırlı kaldı. OPEC ve Suudi Arabistan’ın arz endişelerini yönetme kapasitesi göz önüne alındığında, piyasa Orta Doğu için önemli bir risk primini hesaba katmıyor.

Talep belirsizliği de petrol fiyatlarındaki artışları sınırlayan bir rol oynadı. Batı ülkelerinde ve Çin’de talepte bir durgunluk kaydedilmiştir. Uluslararası Enerji Ajansı Nisan ve Mayıs aylarında Çin’in talebinde bir daralma olduğunu bildirmiştir.

Gazze ve Ukrayna’da devam eden çatışmalar önemli olmakla birlikte petrol arzında belirgin bir sıkıntıya yol açmamıştır. Dahası, İsrail-Hamas savaşı bölgesel arz kesintilerine yol açmadı; kayda değer tek kesinti Yemen’deki Husi isyancıların saldırıları nedeniyle bazı gemilerin Kızıldeniz’den kaçınması oldu.

Batı’nın Rusya’ya uyguladığı yaptırımlar ve Avrupa Birliği’nin fiyat sınırlamaları, başta Çin ve Hindistan olmak üzere alternatif alıcıların ortaya çıkması ve Rus petrolünün küresel pazara akışını sürdürmesi nedeniyle Rus ham petrolü ve yakıt ihracatı üzerinde sınırlı bir etki yarattı.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

kesan-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu