Haber

Ali Osman Karahan: “Bursa depreme hazırlıksız yakalanmamalı”

BURSA (İGFA) – Saadet Partisi Bursa İl Başkanı Ali Osman Karahan, 6 Şubat’ta meydana gelen depremin yıl dönümünde bir açıklama yaptı. Önder Karahan, yaptığı açıklamada, “Ülke olarak 9 saat arayla meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerle sarsıldık. 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli olarak “Yüzyılın Felaketi” olarak nitelendirilen depremler;Adana, Adıyaman,Diyarbakır,Elazığ,Gaziantep,Hatay”Kahramanmaraş,Kilis,İllerimizde yaklaşık 14 milyon insan yaşamaktadır. Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa etkilendi, onbinlerce kişi hayatını kaybetti. Başta deprem bölgesinde bulunan tüm vatandaşlarımızın yakınları olmak üzere hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, geride kalan depremzedelerin yakınlarına ve Türk Milletine başsağlığı dileriz.” dedi.

Geçtiğimiz günlerde yayımlanan Deprem Bölgeleri Haritası’na göre Bursa’nın yüzde 75’inin 1. derece deprem bölgesi, yüzde 25’inin ise 2. derece deprem bölgesi olduğunu hatırlatan Karahan, “Bursa nüfusunun yüzde 92’si 1. derece deprem bölgesinde. Hasara yol açan depremler arasında en önemlisi 1855 yılındaki 7,2 büyüklüğündeki deprem olup, Bursa’yı tehdit eden en önemli faylardan biri de Marmara Denizi’ndeki faydır. Bu fayın hem kuzeyinde hem de güneyinde meydana gelebilecek deprem.” 1894 yılında Marmara Denizi’nde şiddetli bir deprem olmuş ve ilimiz bundan ciddi şekilde etkilenmiştir. Ayrıca 1064 yılında Gemlik-Mudanya arasında meydana gelen ve 10 büyüklüğünde olduğu düşünülen deprem de geçmişte meydana gelen önemli depremlerden biridir.” dedi.

Başkan Karahan, açıklamasına şöyle devam etti:

“Araştırmalara göre Bursa’da 100 yıl içinde 7 büyüklüğünde şiddetli bir deprem olabileceği belirlendi. Bursa çevresinde çok sayıda aktif fay hattı bulunuyor. Bu fayların tamamı aktif ve büyük bir kısmı deprem üretebilecek kapasitede. 6 büyüklüğünün üzerinde. Kentin altından geçmek Bursa fayı 7 büyüklüğünde de deprem üretebilir. Her ne kadar Bursa, İstanbul’a göre çok daha fazla risk altında olsa da, İstanbul’un deprem riskinin daha yüksek olduğu konuşuluyor.

Bursa’da mevcut durumda bile trafiğin kaotik olduğu biliniyor. Depremden sonra ne olacağını düşünmek bile istemiyoruz.

Kentsel dönüşüm adı altında yürütülen karlı dönüşüme bir an önce son verilmelidir.

Zemin-yapı ilişkisi kurularak riskli binaların bir an önce tespit edilerek dönüştürülmesi gerekmektedir.

Aktif fay hatlarının Bursa’nın 100.000 ölçekli kalkınma planına dahil edilmesi gerekiyor.

100.000 ölçekli planlarda fay sınırları da dikkate alınarak 5.000 ve 1.000 ölçekli planların acilen revize edilmesi gerekmektedir.

Yakın gelecekte Bursa’da beklediğimiz şiddetli depreme ilişkin Bursa Deprem Acil Eylem Planı hazırlanmalıdır. Kent depreme hazırlıksız yakalanmamalı.

İşin püf noktası depremin enkazını kaldırmak değil, deprem öncesinde önlem almaktır.

Depremde yaşanan felaket Allah’ın gazabı değil, yöneticilerin basiretsizliğidir.

Bu vesileyle tüm İslam Aleminin Miraç Kandilini tebrik ediyor, depremde hayatını kaybedenlere ve tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet, Milletimize birlik ve beraberlik diliyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu